24. Mitä Kristus tekee nyt?

 

 

 

 

 

 

 

Pyhäkkö ratkaisi pettymyksen arvoituksen. Se paljasti täydellisen totuuden järjestelmän ja osoitti, että Jumalan käsi oli johtanut suurta adventtiliikettä. Ne, jotka olivat odottaneet uskossa hänen toista tuloaan, luuliat hänen lmestyvän kirkkaudessa, ja pettymys sai heidät kadottamaan Jeesuksen näkyvistään. Nyt he näkivät ylipappinsa kaikkeinpyhimmässä, mistä hän saapuisi pian kuninkaana ja vapauttajana. Pyhäköstä heijastuva valo valaisi menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta. Vaikka he eivät olleet ymmärtäneet julistamaansa sanomaa, se oli ollut oikea.

 He eivät olleet erehtyneet profeetallisten ajanjakojen laskennassa, vaan 2300 päivän päättymisen jälkeisen tapahtuman suhteen. Silti ennustus oli toteutunut yksityiskohtaisesti.

 Kristus oli tullut, ei maan päälle, vaan taivaan temppelin kaikkeinpyhimpään: "Yhä minä katselin yöllisiä näkyjä ja näin, miten taivaan pilvien keskellä tuli eräs, näöltään kuin ihminen. Hän saapui Ikiaikaisen luo. Hänet saatettiin"  - ei maan päälle, vaan Ikiaikaisen eteen." 1

 Myös Malakia ennusti tämän tulemisen: "Ja aivan äkkiä tulee temppeliinsä Valtias, jota te odotatte, ja Liiton enkeli, jota te kaipaatte. Hän saapuu, sanoo Herra Sebaot. 2 Herran tulo temppeliin oli äkillinen ja odottamaton. Hänen kansansa ei odottanut häntä sinne.

272


 

MITÄ KRISTUS TEKEE NYT?

 Ihmiset eivät olleet vielä valmiit kohtaamaan Heraansa. Heidän hyväkseen oli vielä suoritettava valistustyötä. Kun he seuraisivat uskossa ylipappiaan hänen palvelustyössään, uusia velvollisuuksia paljastuisi. Seurakunnalle annettaisiin vielä yksi sanoma.

 

Kuka kestää?

Profeetta sanoo: "Kuka voi kestää sen päivän, jolloin hän tulee, kuka voi seistä horjumatta, kun hän ilmestyy? Sillä hän on kuin ahjon hehku, hän puhdistaa kuin vahvin lipeä. Silloin Herra toimii kuin metallinsulattaja ja hopeankiillottaja. Hän puhdistaa leeviläiset, ja he tulevat puhtaiksi kuin kulta ja hopea, joista kuona on poltettu pois. He uhraavat jälleen Herralle virheettömät uhrit, säädösten mukaan." 3 Ne, jotka elävät maan päällä Kristuksen välitystyön päättyessä, joutuvat seisomaan Jumalan edessä ilman välittäjää.

Heidän vaatteidensa tulee olla tahrattomat, heidän luonteensa vihmontaverellä puhdistettu. Jumalan aron avulla ja omilla uutterilta ponnistuksillaan heidän on päästävä voittajiksi taistelussa pahaa vastaan. Samalla kun tutkiva oikeudenkäynti on käynnissä taivaassa ja katuvien uskovien synnit poistetaan pyhäköstä, Jumalan kansan keskuudessa maan päällä on suoritettava erityinen työ synnistä luopumiseksi. IImestyskirjan 14. luvun sanoma kertoo tästä työstä. Kun työ on päättynyt, Kristuksen seuraajat ovat valmiit ]Hänen tulolleen. Silloin Herra ottaa luokseen kirkastetun seurakunnan "vailla tahraa, ryppyä tai virhettä".4

"Ylkä tulee!"

Kristuksen tuleminen ylipappina kaikkeinpyhimpään puhdistamaan pyhäkköä 5, Ihmisen Pojan tuleminen Vanhaikäisen luo 6 ja Herran tuleminen temppeliinsä 7 ovat sama tapahtuma. Tätä tapahtumaa kuvaa myös

 273


 

SUURI TAISTELU

sulhasen tulo häihin Matteuksen 25. luvun vertauksessa kymmenestä morsiusneidosta.

 Kun sulhanen tuli, "ne, jotka olivat valmiit, menivät hänen kanssaan häätaloon". Tämä sulhasen tulo tapahtuu ennen häitä. Häät ovat silloin., kun Kristus ottaa vastaan valtakuntansa. Pyhää kaupunkia, uutta Jerusalemia, valtakunnan pääkaupunkia ja edustajaa, kutsutaan morsiameksi, Karitsan vaimoksi. Enkeli sanoi Johannekselle: "Tule, minä näytän sinulle morsiamen, Karitsan vaimon." "Henki valtasi minut, ja enkeli vei minut suurelle ja korkealle vuorelle", sanoo profeetta, "ja näytti minulle pyhän kaupungin, Jerusalemin, joka laskeutui taivaasta, Jumalan luota." 8

 Morsian kuvaa pyhää kaupunkia, ja sulhasta vastaan lähteneet morsiusneidot ovat seurakunnan vertauskuva. Ilmestyskirjan mukaan Jumalan lapset ovat kutsuvieraita hääaterialla. Jos he ovat vieraita, he eivät voi olla morsian. Kristus saa taivaassa Ikiaikaiselta vallan, kunnian ja kuninkuuden, uuden Jerusalemin, valtakuntansa pääkaupungin, "juhla-asuisena, niin kuin morsian, joka on kaunistettu sulhasta varten". Otettuaan valtakunnan vastaan hän tulee kuninkaiden Kuninkaana ja herrojen Herrana lunastamaan kansansa, jonka on määrä osallistua Karitsan hääateriaan. 9

 

Herraa odottamassa

Sanoma: "'Ylkä tulee!" johti tuhannet odottamaan Herran välitöntä tuloa. Määrättynä aikana sulhanen tuli, ei maan päälle, vaan Ikiaikaisen luo taivaassa, häihin, ottamaan vastaan valtakuntansa. "Ne, jotka olivat valmiit, menivät hänen kanssaan häätaloon." Heidän ei ollut määrä olla paikalla henkilökohtaisesti, sillä he ovat maan päällä. Kristuksen seuraajien tulee olla "niin kuin palvelijat, jotka odottavat isäntäänsä häistä". 10 Mutta heidän on ymmärrettävä hänen

274


 

MITÄ KRISTUS TEKEE NYT?

työnsä luonne ja seurattava häntä uskossa. Tässä mielessä heidän sanotaan menevän häihin.

 Vertauksessa ne, joilla oli lampussaan öljyä, menivät Näihin. Ne, jotka katkeran koetuksensa yönä olivat kärsivällisesti odottaneet etsien Raamatusta kirkkaampaa valoa, ymmärsivät totuuden taivaallisesta pyhäköstä ja Vapahtajan palvelustyössä tapahtuneessa muutoksesta. Uskossa he seurasivat häntä hänen työssään taivaan pyhäkössä. Kaikki, jotka ottavat vasaan samat totuudet ja seuraavat uskossa Kristusta hänen suorittaessaan välitystyönsä viimeistä vaihetta, menevät häihin.

 

Päättävä työ pyhäkössä

Matteuksen 22. luvun vertauksessa tuomio tapahtuu ennen häitä. Häiden edellä kuningas tulee katsomaan, onko kaikilla vierailla hääpuku, Kristuksen veressä pesty tahraton luonne. 11 Kaikki, jotka ovat pukeutuneet hääpukuun, katsotaan arvollisiksi pääsemään Jumalan valtakuntaan ja istumaan hänen valaistuimelleen. Tämä luonteen tarkastelu tapahtuu oikeudenkäynnissä, joka on taivaallisen pyhäkköpalveluksen viimeinen vaihe.

 Kun kaikkina eri aikoina Kristuksen seuraajiksi tunnustautuneiden tapaukset on tutkittu ja ratkaistu, koetusaika päättyy ja armon ovi suljetaan. Lyhyt lause: "Ne, jotka olivat valmiit, menivät hänen kanssansa häätaloon, ja ovi suljettiin", vie meidät ajan loppuun, jolloin suuri työ ihmisen pelastamiseksi päättyy.

 Vaikka Kristus oli päättänyt välitystyönsä ensimmäisen vaiheen ja aloittanut toisen vaiheen, hän vetosi yhä Isän edessä vereensä syntisten puolesta. Syntien anteeksiantoa tarjottiin yhä Kristuksen kaikkeinpyhimmässä suorittaman välitystyön perusteella. Ovi taivaalliseen pyhäkköön, missä Kristus suoritti palvelusta syntisen hyväksi, oli yhä auki.

 275


 

SUURI TAISTELU

 Nyt ymmärrettiin nämä Kristuksen sanat, jotka hän oli Ilmestyskirjassa lausunut juuri tätä aikaa varten: "Näin sanoo Pyhä ja Tosi, Daavidin avaimen haltija, hän, jonka avaamaa ovea ei kukaan sulje, hän, jonka sulkemaa ovea ei kukaan avaa: `Minä tiedän sinun tekosi. Edessäsi on nyt avoin ovi, minä olen sen avannut, eikä kukaan voi sitä sulkea." 12

 Ne, jotka uskossa seuraavat Jeesusta suuressa sovitustyössä, saavat hänen välitystyönsä tuoman hyöyn, kun taas ne, jotka hylkäävät valon, eivät siitä hyödy. Juutalaiset, jotka kieltäytyivät uskomasta Kristukseen Vapahtajana, eivät voineet saada anteeksiantoa hänen välityksellään. Kun Jeesus taivaaseen astuessaan meni taivaalliseen pyhäkköön jakamaan opetuslapsilleen välitystyönsä siunauksia, juutalaiset jätettiin täydelliseen pimeyteen jatkamaan. hyödytöntä uhraamistaan. Ovi, jonka kautta ihmisillä oli ennen ollut pääsy Jumalan luo, oli nyt suljettu. Juutalaiset olivat kieltäytyneet etsimästä häntä sieltä missä hän oli, taivaan pyhäköstä.

 Epäuskoisten juutalaisten tila valaisee niiden piittaamattomien ja epäuskoisten kristinuskon tunnustajien tilaa, jotka haluavat pysyä tietämättöminä ylipappimme työstä. Kun ylipappi vertauskuvallisessa palveluksessa meni kaikkeinpyhimpään, kaikkien israelilaisten piti kokoontua pyhäkön ympärille ja nöyrryttää sielunsa Jumalan edessä, jotta he saisivat syntinsä anteeksi eikä heitä erotettaisi seurakunnasta. Kuinka paljon tärkeämpää onkaan tänä sovituspäivää vastaavana tuomion aikana, että me olemme selvillä ylipappimme työstä ja tiedämme velvollisuutemme.

 Nooan aikana taivaasta lähetettiin maailmalle sanoma, ja ihmisten pelastus riippui siitä, miten he sanomaan suhtautuivat. 13 Sodomassa taivaasta lähetetty tuli tappoi kaikki paitsi Lootin, hänen vaimonsa ja kaksi tytärtään. 14 Samoin oli Kristuksen päivinä.

276


 

MITÄ KRISTUS TEKEE NYT?

Jumalan Poika sanoi epäuskoisille juutalaisille: "Kuulaa siis: teidän temppelinne on jäävä asujaansa vaille.” 15Katselleessaan viimeisiä päiviä sama ääretön voima sanoo niistä, jotka "eivät ole rakastaneet totuutta, joka olisi pelastanut heidät": "Siksi jumala lähettää rajun eksytyksen, jotta he uskoisivat valheeseen." 16 Kun he hylkäävät hänen sanansa opetukset, jumala vetää pois Henkensä ja jättää heidät rakastamiensa harhakäsitysten valtaan. Mutta Kristus rukoilee yhä ihmisten puolesta, ja valoa annetaan niille, jotka etsivät sitä.

 Kun odotettu aika vuonna 1844 meni ohi, adventtiuskosta kiinni pitävät joutuivat suuriin koettelemuksiin. Ainoan avun he saivat valosta, joka käänsi heidän ajatuksensa taivaalliseen pyhäkköön. Kun he odottivat ja rukoilevat, heille selvisi, että heidän suuri ylipappinsa oli aloittanut palvelustyönsä toisen vaiheen. Seuratessaan häntä uskossa he oppivat ymmärtämään seurakunnan viimeisen työn luonteen. Heillä oli selvempi käsitys ensimmäisen ja toisen enkelin sanomista, ja he olivat valmiit ottamaan vastaan ja välittämään maailmalle Ilmestyskirjan 14. luvun kolmannen enkelin vakavan varoituksen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 277